Ремонт на двигатели

Основни ремонти

Ремонт окачване

Автосервиз Златарски

10 , 2013

Nissan Terano II 2.7TD-Теч от Помпата

Теч от горивната система е често срещан проблем при по-старите дизелови двигатели(над 10 год.).Причина за това са остарели гумени  уплътнения,горивоповоди както и самите гарнитури на гориво-нагнетателната помпа.Течовете от горивната система при дизеловия двигател сериозно може да се отрази на „студеното палене“,както и на равномерната му работа. Изтичащата нафта също рзяжда водните съединения,защитата на електрическите връзки (куплонзи),както и повечето гумени части . В статията ще ви покажем стъпките при монтаж на вече отремонтирана (течаща)гориво-нагнетателна пома.Колата е всъщност джип-Nissan Terano  II 2.7TD.

За демонтажа на помпата е нужно да се извършат долупосочените стъпки в следната последоватвлност  :

1.Сваля се изцяло акумулатора.

2.Източва се охладителната  течност.

3.Перката се отвива от  виско-съединителя и излиза заедно със дифузора.

4Демотира се входящата тръба от турбото към смукателния колектор.

5.Освобождава се исталацията(кабелите) ,която е вързана към смукателния колектор.

6.Сваля се колектора

7.Демонтират се захранващите горивни маркучи и тръбите за високо налягане, подаващи гориво към дюзите.

8.Жилата на газта и обогатителя се отстраняват,куплонзите за горивната помпа се изключват.

9.За да се слали самата помпа ,коляновиат вал трябва да бъде поставен на горна мъртва точка.Ориентираме се по резките на демпферната шайба ,които трябва да се засекът с белезите поставени на предния капак на цилиндровия блок.Отвиват се болтовете на ангренажния капак на помпата.Там също белезите на ангренажните колела трябва да се съвпаднат.

10.Помпата е готова за демонтаж.

 

 За да се осъществи ремонта на ГНП тя трябва да се разглоби напълно.В случая нашата ГНП имаше само течове без вътрешни повреди или следи от износване.След тест и настройка на специален стенд за горивни помпи нашата ГНП е готова за монтажа.

 

 Преди да се постави помпата е необходимо внимателно да се почистат(до блясък) всички остатъци от старите гарнитури.Трябва да се обърне особено внимание на гарнитурата поставена между помпата и отсека за ангренажните колела.

След като помпата бъде прикрепена към мотора е нужно тя да бъде правилно синхронизирана със газорапределението .По-просто казано да се сложи на центровка.

 

 

 Важно!

Двигателят трябва да бъде поставен на центровка още преди демонтажа на ГНП.

 

Преди да поставим горивните тръби ще поменим медните упланения(дихтунги),които уплътяват осатъчното гориво върнато от дюзите.

 

 

 

 

 След подмяната на дихтунгите  поставяме горивните тъби.Включваме куплонзите захранващи помпата,маркучите за подаване и връщане на гориво, идващи от резервоара ,жилата на газта и смукача .Предварително трябва да се сложи маркуча,който подава  налягане от смукателния колектор към мембраната,пускаща допилнително количество гориво при развъртане на турбо-компресора.

 На ред е ангренажния капак на помпата,който се уплътнява със силикон предназначен за целта.Смукателния колектор се монтира след предварителна подмяна на гаритурата му.Към него се прикрепва ел. исталацията ,включват се и всички куплонзи.

 

 Поставят се обратно хидравличната помпа,задвижващия  и‘ ремък,водия радиатор и дуфузора,който влиза заедно със перката. Слагат се маркуите захранващи радиатора и се налива антифриза. Чак накрая монтираме акумулаторната батерия и нашия ремонт е завършен.

Важно: Не предприемайте подобен ремонт без нужните познания това може да наруши вашата безопастност! Неправилната работа на дизеловия двигател не винаги е следстие от течове. Разглобяването на ангренажния механизъм и неправилното му зацепване може да доведе до сериозна пореда!

Петко Златарски

 

 

 

Коментари